Miért egészséges?
A zabpehely csökkenti a koleszterinszintet, így véd a szív- és érrendszeri betegségektől. Jótékony hatással van az idegrendszerre is. Magas rosttartalma biztosítja a jó emésztést, hosszan teltségérzetet biztosít. Ásványi anyagokban gazdag, nagy fehérjetartalommal bír, valamint antioxidánsok is megtalálhatóak benne. Magas a B- és E-vitamin-tartalma. Rendszeres fogyasztása jót tesz hajnak és a bőrnek is.
Hozzávalók:
- 15 dkg zabpehely
- víz
- só, bors, majoranna, őrölt kömény, vegeta
- 1,5 kg burgonya
- 20 dkg borsó
- mustármag, római kömény, kurkuma
Elkészítés:
A mustármagot olajban kipattogtatjuk, hozzáadjuk a római köményt, kurkumát, kicsit megkeverjük, rádobjuk a zöldségeket és fedő alatt készre pároljuk. A fasírthoz sós, meleg vizet öntünk a zabpehelyre, hogy éppen ellepje. Fűszerezzük őrölt köménnyel, majorannával, kis mustárral, piros paprikávaL, és állni hagyjuk. Kis golyókat formázunk belőle és kisütjük. Tehetünk bele reszelt hagymát, zöldségeket is. Ha túl ragacsos, kis prézlit adhatunk hozzá.