Miért egészséges?
A brokkoli rendkívül gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, pl. vasban és kalciumban. A gyomor és a bélrendszer barátja magas rosttartalmának köszönhetően. Folsavban gazdag, így terheseknek érdemes sokat fogyasztani belőle. A brokkoli továbbá kiváló antioxidáns-forrás, amely segít megszabadítani a szervezetet a szabadgyökök egészségkárosító hatásától. Az étel laktózmentes, tejérzékenyek is fogyaszthatják.
Hozzávalók:
- 1 db brokkoli
- 10 dkg vegan olvadós sajt
- só, bors, kis zsemlemorzsa
- tartósítómentes vegeta
- 2 dl zabtejszín
- 3 dkg biomargarin, vagy olaj
- 3 dl zabtej
- 3 ek. zabpehelyliszt
- só, bors, szerecsendió
- 20 dkg. búzaburger vagy szejtán
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
A brokkolit kis rózsákra szedjük és vegetás vízben roppanósra főzzük. A margarinon megpirítjuk a lisztet, felöntjük növényi tejjel, belekeverünk egy kis doboz zabtejszínt, fűszerezzük. Kiolajozott tepsibe rétegezzük a brokkolit, meglocsoljuk a besamellel, megszórjuk reszelt vegan sajttal és zsemlemorzsával. A sajt pirulsásig 220 fokon sütjük. Közben a szeletekre vágott búzaburgert olajban kisütjük, rizzsel tálaljuk.