Miért egészséges?
A gomba ideális energiaszegény táplálék cukorbetegek számára. Nincs benne zsír, koleszterin, kevés benne a szénhidrát, viszont sok a fehérje. Olyan anyagokat tartalmaz, amelyek jótékony hatással vannak mind a májra, mind a hasnyálmirigyre. A gombafélék nagyszerű kalciumforrások, így segítenek a csontok erősítésében, illetve a csontritkulás kialakulásának megelőzésében is. Az ízületeknek is jót tesz a gombafogyasztás. A D-vitamin viszonylag kevés zöldségben és növényi eredetű táplálékban található meg, de a gombafélék pont ebbe a körbe tartoznak. Ráadásul a gombában található kalcium és foszfor a D vitamin felszívódását is segíti.
Hozzávalók:
- fél kg gomba
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 mk. cayenne bors
- só
- olívaolaj
- 1 kg krumpli
- kb. 2 dl zabital
- 2 ek. napraforgó olaj
Elkészítés:
A gombát kisebb darabokra vágjuk. A fokhagymát olívaolajon megfuttatjuk és rádobjuk a gombát.Fűszerezzük cayenne borssal és a végén petrezselymet keverünk hozzá. A burgonyát meghámozzuk, kis kockákra vágjuk és sós vízben megfőzzük. Összetörjük, hozzáadjuk a forró zabtejet és a napraforgóolajat és megsózzuk.