Miért egészséges?
A köles lúgosító, gluténmentes gabona. Szabályozza a vércukor- és koleszterinszintet, magas a kovasav és szilícium tartalma. Az egyik leggazdagabb magnéziumforrás, de tartalmaz foszfort, mangánt és vasat is. B-vitaminban is gazdag. Rendszeres fogyasztása, rugalmassá teszi a bőrt, erősíti a hajat és a körmöket. Olyan esszenciális aminosavat tartalmaz, amely növeli a szerotonin-szintet. Ideális tápláléka a vegetáriánusoknak, mivel gazdag fehérjeforrás. Lábadozó betegeknek és kismamáknak ajánlott a fogyasztása, mert erősíti az immunrendszert.
Hozzávalók:
- 1 kg savanyú káposzta
- 2 db közepes hagyma
- 30 dkg köles
- 50 dkg búzakolbász
- 3 db. babérlevél
- kókuszzsír
- só , bors, köménymag
Elkészítés:
A hagymát apró kockákra vágjuk, kókuszzsíron megfonnyasztjuk. Rádobjuk a megmosott kölest és 2-3 percig kevergetjük rajta. Ezután megszórjuk piros paprikával, és hozzáadjuk a savanyú káposztát is. Sózzuk, köménymaggal megszórjuk és babérlevelet adunk hozzá.Annyi vízzel felöntjük, hogy ellepje, hozzáadjuk a búzakolbászt és készre főzzük.