Vérünkben van
Ma a vasról lesz szó. Mindenki tudja, mennyire lényeges, hiszen az iskolában megtanultuk, hogy a vörösvértestekben lévő hemoglobin szállítja az oxigént, és ennek központi összetevője a vas. Az már kevéssé köztudott, hogy más létfontosságú folyamatban is kulcsszerepet kap a vas, méghozzá a sejtekben lévő energiatermelésben. Szóval nagyon-nagyon fontos, hogy legyen elég vasunk. Természetesen ehhez nem vasat kell rágcsálnunk, hanem a rendes táplálkozás folyamán juthatunk hozzá, azonban pár dologra érdemes odafigyelni.
Mivel a vérben van, az első ötletünk lehet, hogy akkor együnk sok véres dolgot, és majd így minden rendben lesz. Ehhez azonban a gusztusunknak és az emésztőrendszerünknek is van pár szava. Valahogy nem szoktunk nyers véres dolgokat enni, inkább megsütjük, megfőzzük azokat, ám a hőkezeléssel az ételben lévő felvehető vas nagy részét elveszítjük. Mi a teendő?
Olyan ételeket kell keresni, amiket kevésbé sütünk-főzünk, vagy amelyekben kevéssé számít, hogy sütjük-főzzük. Ezek a növények. A köztudatban az van, hogy féltjük a vegákat attól, hogy nehogy szegények vérszegények legyenek, pedig ebből a szempontból ők csinálják a tutit. Sok növényt esznek, ráadásul nagyobb arányban fogyasztanak nyerset, mint a megszokott táplálkozáson lévők. A növények pedig, mivel a klorofill szintéziséhez, és a fotoszintézis egyéb folyamataihoz is kell, sok vasat tartalmaznak, méghozzá olyan formában, ami megfelelően szívódik fel.
Tehát érdemes sok salátát enni, és nem csak a vas, hanem a vitaminok miatt is, de ezen túl például a csírák is nagyon hasznosak ilyen szempontból is!