Ez a weboldal is sütiket használ!

Sütiket használunk a kosár és pénztár műveletek működésének biztosításához, valamint statisztikai (Google Analytics) és marketing (Google Adwords) célokra. Az adatvédelmi tájékoztatónkban megtekintheted a sütik használatának részletes leírását.

Ásványi anyag ABC 11. rész

Ásványi anyag ABC 11. rész

A só

Most a nátriumot, a káliumot és a klórt vesszük sorra. Ez a három elem ionos formában fordul elő bennünk, és nagyon fontosak, Egyrészt a nátriumion és a káliumion az ingerületvezetésben és átvitelben játszik szerepet, másrészt segítenek beállítani a megfelelő ozmózisnyomást. Ez utóbbi leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a sejt és a környezete közötti töménységet igyekeznek egyensúlyba hozni, nehogy a sejt a beáramló víz miatt kipukkadjon, vagy a kiáramló víz miatt összeaszott mazsolává váljon. És mi van a klórral? Ő kloridion formában a negativitásával ellensúlyozza a másik kettő pozitivitását.

A nátrium és a kálium egymáshoz viszonyított aránya nem mindegy. Normál esetben ezzel nem lenne gond, mert egészséges étkezés során megfelelő arányban és mennyiségben kerülnek be, de sajnos modern korunk társadalma rákapott a sóra. A só, amit ízesítésre meg tartósításra használunk az a nátrium-klorid, amit ha túltolunk, jóval több nátrium kerül be, mint kellene, plusz mellé jönnek az ízfokozók is, szintén nátriumvegyületek formájában. Ez így pedig már veszélyeket rejt magában.

A só nagyobb mennyiségben nem csak ízletes ételekkel ajándékoz meg bennünket, hanem magas vérnyomással, a szív-és érrendszeri valamint a daganatos betegségek kockázatával, időskori agyi problémákra való hajlammal, esetenkét ödémával, dekoncentráltsággal, és még pár fincsi életminőséget és élettartamot csökkentő nyavalyával. Több százezer ember sófogyasztási szokásait vizsgálva láthatóvá vált, hogy majdnem harmadával nő a korai halálozás kockázata, és évekkel rövidül a várható élettartam már csak attól, hogy ha valaki rendszeresen utánsózza az ételeket.

Számokban mit jelent a túlzott sófogyasztás? Ha a napi összes sóbevitelünk meghaladja az öt-tíz grammot, akkor kezdhetünk gyanakodni, hogy az már sok. Ez nem az utánsózás mennyiségére vonatkozik, hanem az elfogyasztott élelmiszerek alap sóartalmára, vagyis öt gyorséttermes hambi vagy két normál méretű már kimeríti a napi keretet. Mivel a zöldségek és gyümölcsök viszonylag sok káliumot tartalmaznak, ezek fogyasztásával lehet némileg ellensúlyozni a többlet sót.

Tartalomhoz tartozó címkék: egészség blog