Gluténmentes termékek
A gluténmentes diéta:
Az étrendből ki kell iktatni minden glutént tartalmazó elemet. A glutén elhagyásával a bevitt rostmennyiség csökken, ezért kezdeti székrekedés fordulhat elő. A rostokat sok zöldség és gyümölcs fogyasztásával kell pótolni. A gluténérzékenyek számára tiltott ételek, italok: búza (liszt, búzacsíra), rozs, korpa, árpa, maláta, tönkölybúza, durumbúza, sör, whiskey, vodka, gin. Nyomokban glutént tartalmazhatnak: stabilizátorok, karamell, citromsav, dextrin, maltodextrin, maltóz, növényi sűrítőanyag, szójaital, szójaszósz, rokfort sajt, sütőpor, instant kakaó és kávé, levespor, mártáspor, mustár, ketchup, nápolyi, keksz, fogyókúrás porok. Gluténmentes, ételek: burgonya, rizs, kukorica, köles, hajdina, szója, bab, borsó, gyümölcsök, zöldségek, tejtermékek. Gyári termékek közül a gluténmentes jelzéssel ellátott élelmiszerek fogyaszthatók ilyen termékek kaphatók bioboltunkban is.
FONTOS: A Piszke pékáruk kedden érkeznek be hozzánk. A péntek 11-ig leadott rendeléseket tudjuk a következő kedden küldeni! (Ha a péntek munkaszüneti nap, akkor csütörtök 11-ig)Mi a gluténérzékenység?
A glutén a gabonák egyik fehérje összetevője, mely ötven-ötven százalékban két alcsoportra oszlik: gluteninre és gliadinra. A lisztérzékenység vagy gluténérzékenység - orvosi nevén cöliákia - a búza, rozs, zab és árpa egyik összetevőjével, a gliadin fehérjével szembeni túlérzékenység. A gluténérzékenység egyfajta autoimmun betegség és nemcsak egyetlen szervet érint, hanem a szervezetben több helyütt is okozhat tüneteket A gluténérzékenység bármely életkorban kialakulhat. Fontos, hogy a fejlődési rendellenességek megelőzése érdekében már gyermekkorban gondoljunk a betegség lehetőségére, ám sokaknál csak felnőttkorban jelentkeznek az első tünetek. A lisztérzékenység hajlama családi öröklődést mutat. Kialakulásában - a genetikai tényezők mellett - immunológiai és környezeti hatások is szerepet játszanak.
A glutén érzékenység tünetei:
Emésztőrendszeri tünetek:
- hányinger, hányás, reflux
- krónikus és/vagy görcsös hasmenés, has felpuffadása, hasfájás
- emésztetlen tömeges, zsírfényű széklet
- tejcukor emésztési zavar (másodlagos laktáz hiány – laktózérzékenység)
- fogzománc hibák, a fogak korai romlása, elsősorban a maradandó metszőfogakon
- visszatérő hólyagok, aphthák rendszeres megjelenése a szájban
- ezeken kívül előfordulnak egyéb különleges tünetek is
Egyéb tünetek:
- pszichés zavarok, kimerültség, kimerültség
- csontproblémák, csontritkulás, csonttörések fordulhatnak elő
- szájnyálkahártya fekélyek
- izomgyengeség és izomgörcs
- kóros fogyás
- véralvadási zavarok
- neurológiai
- fertőzésekre való megnövekedett fogékonyság
- hölgyeknél a teherbeesés nehezítetté válik, illetve a vetélés esélye növekszik
Az időben fel nem ismert, vagy kezeletlen gluténérzékenység további komolyabb problémákat okozhat:
- kezelhetetlen vashiány, soványság, nem megfelelő súlygyarapodás
- fáradékonyság, fejfájás, hajhullás, körmök töredezése: a nyomelem és vitaminok felszívódásának zavara és hiánya miatt
- hiányállapotok (fehérje, nyomelemek, vitaminok) kialakulása.
- csontritkulás, spontán törés, csont deformitások
- súlygyarapodási és növekedési zavar
- máj illetve veseműködés zavarának jelei, laboratóriumi eltérések
- menstruáció elmaradás, vetélések, fogamzási problémák
- más szervek autoimmun betegségei, pl.: diabetes, és/vagy pajzsmirigybetegségek, kötőszöveti és ízületi betegségek megjelenése
- késői következményeként szívizom-elfajulás
- a nyálkahártya asszociált immunszövetének T-sejtes limfómája is kialakulhat.
Gluténérzékenység diagnosztizálása:
A diagnózishoz szükséges a vérből történő laboratóriumi vizsglat: IgA, IgG, (tTG), illetve szükség esetén szövettani vizsgálat. A lisztérzékeny diéta betartása esetén is legalább egy év mire a az antitest szint a szervezetben helyre áll. Ehhez időszakos kontroll laborvizsgálat szükséges.
A gluténérzékenység kezelése:
A gluténérzékenységre jelenleg nincs gyógyszer, egyetlen kezelési módja a szigorú gluténmentes diéta.