Ez a weboldal is sütiket használ!

Sütiket használunk a kosár és pénztár műveletek működésének biztosításához, valamint statisztikai (Google Analytics) és marketing (Google Adwords) célokra. Az adatvédelmi tájékoztatónkban megtekintheted a sütik használatának részletes leírását.

Vitamin ABC 8. rész

Vitamin ABC 8. rész

K-vitamin, amiből több fajta van, mint gondolnád

A B12 révén tudjuk, hogy B-vitaminból rengeteg féle van, a D3 miatt a D-vitaminról is tudjuk, hogy abból is több fajta van, de a K-vitaminnál általában csak kettőig számolunk. Pedig van K5 is, bár igaz, azt már inkább vitamin előanyagnak tartják, és K3-tól K5-ig már mesterségesen előállított K-vitamin hatású vegyületekről van szó. Hogy egyszerűbb legyen az élet, a K2 az nem egy vegyület, hanem egy vegyület család, minimum kilenc taggal.

Miért fontos a K-vitamin

Most, hogy tudjuk, K-vitaminból is sokfajta van, jó lenne már azt is tudni, hogy mire kell a szervezetünknek. Két fontos szerepe van, az egyik a véralvadás segítése, a másik a kalcium háztartásunk rendben tartása. A véralvadás ugye azért fontos, hogy ha kívül vagy belül megsérülünk, akkor ne vérezzünk el. K-vitamin hiányában a vérző sebek sokáig véreznek, ha beütjük magunkat, akkor pedig nagyméretű lila folttal gazdagodunk. A kalciumra általában két esetben terelődik a figyelmünk, csontritkulásnál és érelmeszesedésnél. Az első esetben kevesebb van, ahol kellene, a második esetben több van, ahol egyáltalán nem is kellene. Ezen pedig a K2 tud segíteni.

A K-vitamin az ijesztő nevű gamma-karboxi-glutaminsav, becenevén Gla előállítását segíti. Mivel a Gla alapvető összetevője a véralvadásban szerepet játszó faktoroknak, valamint a kalcium háztartásban szerepet játszó fehérjéknek, ezért van a K-vitaminnak ilyen különböző területekre ennyire fontos hatása. Főleg a K2, ami a egyszerre előzi meg a csontritkulást és sikálja le az érfalakról a meszesedést.

Hogyan jutunk K-vitaminhoz?

Egyrészt a zöld leveles növények tartalmaznak sok K1-et, például a brokkoli, spenót, saláta, káposzta, másrészt a bélbacijaink termelnek nekünk K2-t. Ezen túl magas K2 tartalma van egy natto nevű erjesztett szójababból készülő japán ételnek, ami az európai ízlésnek megrázó élmény, de ennek köszönhetik a japánok, hogy náluk kevesebb az idős kori combnyaktörés.

K-vitamin hiány néhány májbetegség, Crohn-betegség vagy a bélflórát legyaluló antibiotikum kúra után fordulhat elő, esetleg, ha valaki száműzi a növényeket az étrendjéből, de normál esetben ez nem fenyeget minket. Idős korban azért érdemes K2-vitamint szedni a csontritkulás megelőzésére.

Tartalomhoz tartozó címkék: egészség blog