Ez a weboldal is sütiket használ!

Sütiket használunk a kosár és pénztár műveletek működésének biztosításához, valamint statisztikai (Google Analytics) és marketing (Google Adwords) célokra. Az adatvédelmi tájékoztatónkban megtekintheted a sütik használatának részletes leírását.

Vitamin ABC 2. rész - B vitaminok 1.rész

Vitamin ABC 2. rész

Anyagcserénk mindenesei, a B-vitaminok 1. rész

A B-vitaminok a vízben oldódó vitaminok közé tartoznak, ami praktikusan annyit jelent, hogy nem halmozódik fel a szervezetben, hanem a fölösleg kiürül, vagyis nem kell tartani a túladagolástól, viszont a hiánytól igen. A gyakorlatban ez azért árnyaltabb, egyes B-vitaminokból lehet beszedni annyit, hogy az már nem egészséges.

A B-vitaminok közös jellemzője, hogy alapvető anyagcserefolyamatainkhoz elengedhetetlenek. Hiányuk esetén főleg idegrendszeri tüneteket tapasztalhatunk először, feledékenységet, zavarodottságot, depressziót, szokatlan érzeteket a végtagoknál. Több B-vitamin esetében a kulcs a felszívódás, mert a probléma nem abban áll, hogy nem kerül elegendő a szervezetbe, hanem hogy a felszívódás nem megfelelő. Ilyenkor érdemesebb ezen javítani.

B1-vitamin

A B1-vitamin a tiamin. A szénhidrát-anyagcsere nélkülözhetetlen enzimjének a koenzimje, ez annyit tesz, hogy nélküle az enzim nem működik, így a szénhidrát-anyagcsere is rostokol. Ezen túl még az idegrendszer, az izmok és a szív működéséhez is fontos. Hiánybetegsége, a beriberi is erre világít rá, melynek jelentése „képtelen vagyok rá”, és fő tünetei az izomgyengeség, koordinációs zavar, étvágytalanság, idegesség, érzéketlen láb. erre a betegségre a Távol-Keleten figyeltek fel, ahol az egyoldalú hántolt rizs fogyasztás következtében alakult ki. Hántolatlan rizs fogyasztásával a tünetek megszűntek.

A mai megszokott életvitel mellett nem fenyeget a hiánya, bár az alkoholfogyasztás, a hosszú főzés, a sütés és a tartósítási eljárásokban szerepet játszó szulfitok csökkentik a hatását. Főleg a gabonafélékben, zöldségekben, gyümölcsökben és az olajos magvakban található meg jelentősebb mennyiségben, a napraforgóban pedig kiemelkedően sok van.

B2-vitamin

B2-vitamin

A B2-vitamin a riboflavin, A tápanyagok megfelelő hasznosulásában, és a lebontó anyagcserében fontos. A vas felszívódást segíti, memóriát javít idős korban, a normál növekedést biztosítja, a migrénes tüneteket csökkenti, a bőr, a nyálkahártya, a szem, a haj, a köröm és az idegrendszer karbantartója. Érdemes sok sötét leveles zöldséget fogyasztani, de hiánya a mai megszokott életvitel mellett valószínűtlen, anorexia, krónikus fogyókúrázás esetén azonban előfordulhat.

B3-vitamin

A B3-vitamin a niacin. Több, mint 50 fontos biokémiai folyamatban játszik szerepet a szervezetünkben, tehát nagyon fontos, hogy legyen elegendő belőle, ám a normál megszokott táplálkozás fedezi a szükségletet, így egészséges esetben pótlására nincsen szükség. Azonban az alkoholfogyasztás, ahogyan a többi B-vitamin esetében, itt sem jó. Pellagra nevű hiánybetegsége Afrika egyes részein fordul elő, de itt Európában a szokott életvitel mellett nem kell aggódnunk.

B5-vitamin

A B5-vitamin a pantoténsav, ami „minden oldalról” jelentésű nevét onnan kapta, hogy minden élelmiszerben megtalálható, és még a bélbacik is termelik. A niacinhoz hasonlóan sok fontos anyagcserefolyamatban játszik szerepet, de hiányától nem kell tartani. Nagyon extrém esetekben fordult csak elő pantoténsav hiány, a második világháborús távol-keleti hadifogoly táborokban.

Tartalomhoz tartozó címkék: egészség blog