Miért egészséges?
A köles lúgos és gluténmentes, tápanyagban gazdag gabona. Fogyókúrázóknak is ideális, hiszen alacsony a kalória- és a magas a rosttartalma. Hosszabb ideig telítettnek érezhetjük magunkat tőle. A magnézium mellett mangánt, foszfort és vasat is tartalmaz. A köles nagy mennyiségű B-vitaminnal látja el szervezetünket. A köles triptofánt tartalmaz, azt az esszenciális aminosavat, mely segíti a szerotonin termelődését. A szerotonin jelentős hatással van hangulatunkra
Hozzávalók:
- 1 padlizsán
- 15 dkg köles
- 15 dkg borsó
- kurkuma, só,
- zöldségleveskocka
Elkészítés:
A padlizsánt héjastól kis kockákra vágjuk, megsózzuk és kurkumával megszórjuk. Fél órát állni hagyjuk. A kölest kis olajon megforgatjuk és meleg vízzel felöntjük úgy, hogy kb. 2 cm-re ellepje. Sózzuk, hozzáadjuk a leveskockát és kis hőfokon úgy 15 perc alatt készre főzzük. Ha kell, még vizet adunk hozzá. A padlizsánról leöntjük a levet és forró kókuszolajban vagy olajban kis adagokban kisütjük. Az olajat papírtörlővel felitatjuk.