Miért egészséges?
A vörös lencse nem tartalmazza a lencse héját, így azoknak is ajánlható, akiket a magas rosttartalom puffaszt. A hüvelyesek nagyon fontosak azok számára, akik nem esznek húst. Egy tányérnyi lencsefőzelékkel, levessel akár az egész napi folsav igényét fedezheti, ráadás sok magnéziumot tartalmaz, de vastartalma is számottevő. A vörös lencse Omega 6 zsírsavakban is gazdag. Izoflavonodionokat tartalmaz, ami kiemelten jó hatással van a változókorban levő nők hormonháztartására.
Hozzávalók:
- 20 dkg vöröslencse
- 400 ml sűrített paradicsom
- 2 közepes vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 ek oregánó
- 1 ek bazsalikom
- só
- kb fél dl olívaolaj vagy kókuszzsír
- 15 dkg tökmag
- 20 dkg tofu
- 1 ek tamari szójaszósz
Elkészítés:
Az olajban megdinszteljük a hagymát, rátesszük a megmosott lencsét, felöntjük a paradicsompürével, kis vizet teszünk hozzá, sózzzuk, fűszerezzük és kb 15 perc alatt készre főzzük. A végén hozzáadjuk a szétmorzsolt tofut, amit 1 ek tamari szójaszósszal meglocsoltunk. A spagettit megfőzzük, és a pirított tökmaggal és a szósszal tálaljuk.