Miért egészséges?
A köles lúgos és gluténmentes, tápanyagban gazdag gabona. Fogyókúrázóknak is ideális, hiszen alacsony a kalória- és a magas a rosttartalma Bizonyítottan csökkenti a migrénes rohamok számát és kordában tartja az asztmát. A magnézium mellett mangánt, foszfort és vasat is tartalmaz. A köles nagy mennyiségű B-vitaminnal látja el szervezetünket, valamint triptofánt tartalmaz, azt az esszenciális aminosavat, mely segíti a szerotonin termelődését. A szerotonin jelentős hatással van hangulatunk, alvásunk és étvágyunk alakulására, az alacsony szerotonin-szint depresszióval és alvászavarral járhat.
Hozzávalók:
- 25 dkg köles
- 30 dkg zöldborsó
- 2 db nagyobb édesburgonya
- 1 db brokkoli
- 3 közepes cukkini
- 1 fej lilahagyma
- 1 kk fekete mustármag
- 1 kk római kömény (egész)
- 1 kk örölt koriander
- 1 kk kurkuma
- só
- 4 gerezd fokhagyma
- diónyi friss gyömbér
- ha szeretjük 1 csípős zöldpaprika
Elkészítés:
A kölest olajban vagy kókuszzsírban kicsit átpirítjuk, hozzáadjuk a borsót és felöntjük háromszoros mennyiségű forró vízzel. Sózzuk, tehetünk hozzá zöldségleveskockát. Készre főzzük kis lángon. A szabdzsihoz a zöldségeket kis darabokra vágjuk. A forró olajban kipattogtatjuk a mustármagot, kicsit pirítjuk a római köményt, koriandert, hozzáadjuk a zöldpaprikát, reszelt gyömbért, zúzott fokhagymát, egyet kavarunk rajta és rádobjuk a zöldségeket, azzal is átforgatjuk. Tehetünk hozzá kis vizet, sózzuk és közepes lángon megpároljuk.