Mi kell, hogy jól legyünk?
A legfontosabb vitaminok azok, amikből épp hiányt szenvedünk. Mert a szervezetünknek mindegyik vitaminra szüksége van, így ha valamelyikből nincs elég, az baj. Mégis, akkor mi alapján válasszunk táplálékkiegészítőt, miből fogyasszunk többet étkezéseink során, és egyáltalán honnan tudjuk, hogy szükségünk van vitamin pótlásra?
Kezdjük a végén. Honnan tudjuk, hogy szükségünk van a vitamin pótlásra? Ha a szokott módon táplálkozunk, ahogy az manapság a nyugati fejlettnek nevezett fogyasztói társadalmakban szokás, akkor szükségünk van. A mai modern étrend inkább szép és ínycsiklandó, mintsem egészséges. Kalóriában, ízekben gazdag, de vitaminokban szegény. Jóllakott éhezők vagyunk.
Persze sokakban felvillan, hogy hát én egészségesen táplálkozom, követem az ajánlásokat, a legújabb trendeket, sok zöldséget fogyasztok, már a kávém is teljesőrlésű, a ruhám is biopamut, hogy lennék már éhező! Tudományos vizsgálatok mutatják, hogy sajnos az élelmiszer alapanyagok, a zöldségek, gyümölcsök és gabonák is jóval kevesebb vitamint tartalmaznak, mint pár évtizede. És ebből is levonódik még az elkészítés során jelentkező veszteség.
Akkor miből fogyasszunk többet? Érdemes bio zöldséget és gyümölcsöt venni, napjainkban egyre több helyen elérhetők, és az áruk is leszállt már az egekből. Azokat az ételeket részesítsük előnyben, amelyek alapanyagai kevesebb átalakításon, kezelésen estek át. Emellett együnk minél több étkezésnél magunk növesztette csírát. A csírában még megjelennek nagy mennyiségben azok a vitaminok, amik a kész növényeknél már csak alig. Valamint szedjünk táplálékkiegészítőt.
Mi alapján válasszuk ki, hogy milyen táplálékkiegészítőt szedjünk? Itt is igaz, hogy a minőségnek ára van. Érdemes figyelembe venni, hogy a szervezetünk azzal tud igazából mit kezdeni, ami természetes, mert sok-sok generáción át ahhoz alkalmazkodott. Tehát olyan terméket válasszunk, amelyben különböző növényi kivonatokból koncentráltan, a felszívódást segítő kísérőanyagokkal együtt vannak a vitaminok. Szerencsére büszkék rá a gyártók, ha ilyen a termékük, így ezt jól láthatóan a tudtunkra adják.
Figyeljünk arra is, hogy a vitaminok hasznosulását tudjuk segíteni, ha olyan gyümölcsöt, zöldséget eszünk mellé, ami amúgy tartalmazza az adott vitamint. Például C-vitamin mellé igyunk egy kis frissen facsart narancslevet.