Csíráztató tálak és csíráztatni való magok
A csíráztatás menete
A magok előkészítése:
Csíráztatáshoz mindig csak vegyszermentes (növényvédőszer mentes) magokat használjunk, erre a legalkalmasabbak a csíráztatás céljából árult magok. A törött szemeket válogassuk ki. Mossuk meg a magokat egy szűrő segítségével.
Magok beáztatása:
Egy edénybe tegyük bele a megmosott magokat majd engedjük fel kétszer annyi langyos vízzel mint amennyi a magok mennyisége. Ha találunk a víz tetején úszkáló magokat, akkor merjük le őket, mert valószínű, hogy nem csíraképesek. Az áztatási idő függ a magok méretétől és fajtájától is. A csíráztatni való magok csomagolásán találhat erről megfelelő információt. Természetesen vannak általános szabályok az áztatás időtartalmára vonatkozóan. A hüvelyesek és gabonafélék magját általában 10-12 órán át kel, a kisebb magokat 4-8 órán át, a nagyobb vastagabb héjú, vagy olajos magokat 18-24 órán át kell áztatni. Ha nappal áztatjuk be a magokat jó egy konyharuhával, letakarni az edényt, mert szeretnek a csíráztatni kívánt magok eleinte sötét környezetben duzzadni, ahogy a természetben is. Ha este áztatjuk be a magokat, akkor értelem szerűen nem kell letakarni.
Csíráztatás a csíráztatótálban:
Mossuk le a magokat és tegyük a csíráztatótál lyukacsos részébe őket. A nem lyukacsos edénybe öntsünk vizet és erre helyezzük a lyukacsos tálban lévő magokat. Nem jó, ha túl sűrűn vannak a csíráztatótálban a magok, mert akkor könnyebben bepenészedhetnek. A csíráztató tálak több szintesek is lehetnek akkor egyszerre több magot is csíráztathatunk, ha a lyukacsos tálakat egymásra helyezzük. Célszerű a magokat jól szellőző, eleinte sötét helyen tartani, a legjobb 28-30 fokos melegben tartani őket, de a szobahőmérséklet is megfelelő, viszont akkor lehet, hogy lassabban csíráznak ki. Naponta kétszer (reggel és este) öblítsük le vízzel a magokat, majd jól csepegtessük le róluk a vizet. Általában 2-4 nap alatt már kezdenek csírázni a magok, bár a csírázási idő hossza függ a mag fajtájától és a hőmérséklettől is. Ha szükséges a kemény maghéjat, mint például a napraforgó magé, távolítsuk el óvatosan ilyenkor könnyebb mikor már csírázik mivel ekkor jobban leválik a héj. Ezek után már világosabb helyen is tarthatjuk, a csírázó magokat, bár a direkt tűző naptól óvjuk őket. Legjobb a csírákat frissen fogyasztani, de néhány napig a hűtőben is tárolhatók miután jól lecsepegtettük őket.
Csíráztató edények:
A műanyag csíráztató edények előnye, hogy könnyebben tisztán tarthatóak. A kerámia csíráztatótálak esztétikusabbak, így ajándékként is szolgálhatnak.