A hidrogén és az oxigén szerelme, a víz
Elkezdtük sorra venni a biogén elemeket, azaz a minket felépítő alapegységeket, és a szén után most a hidrogén és az oxigén következik. Bár mindkettejüknek nagyon lényeges szerepe van a bennünk lévő szerves molekulák jelentős részében, most mégis a kapcsolatukról, a vízről lesz szó. A víz ugyanis nem más, mint két hidrogén házassága egy oxigénnel, és ez a házasság jobban befolyásolja az életünket, mint a sajátunk. Egészségünk szempontjából nagyon fontos, mennyi vizet és milyen formában fogyasztunk.
Szervezetünk a szomjúsággal jelzi, hogy vízre lenne szüksége. Ideális esetben ilyenkor iszunk, és elmúlik a szomjúság, szervezetünk örül, és zavartalanul működik tovább. Mi ugye onnan tudjuk, hogy mennyit igyunk, hogy meddig érezzük a szomjúságot, nade a szervezetünk mégis honnan tudja, mikor szüntesse meg ezt a jelzést, honnan tudja, mikor került be elég víz? A megivott víznek idő kell a felszívódáshoz, így az ivás nem azonnal szünteti meg a belső vészjelzést, mégis normál esetben annyi vizet szoktunk magunkhoz venni, amennyi elegendő, azaz nem pukkadásig iszunk. Mi mulasztja hát el a szomjunk? A szervezetünk fifikás, és azt találta ki, hogy kimatekozza, adott vízszinthez mennyi pótlásra van szükség, ez hány kortynak felel meg, és egy beépített kortyszámlálósegítségével figyeli, hogy elég vizet nyeltünk-e.
A dolog szépséghibája, hogy a kortyszámláló igazából nyelésszámláló, vagyis a szomjunk akkor is elmúlik, ha eszünk. Persze a szervezet észleli egy idő után, hogy nem állt helyre a belső vízszint, így újra jelez, de ezt is ki tudjuk lőni egy újabb evéssel. Nagyon sokan már egyszerűen éhségnek érezzük a szomjúságot, és automatikusan eszünk, amikor innunk kellene. Persze nem halunk bele, de a konstans dehidratáltságnak, amiben többségünk él, megvannak a hosszútávú következményei. A magas vérnyomás, a fejfájás, az izületi gondok, az elhízás sokszor elmulasztható lenne pusztán azzal, hogyha a nasi meg a rágcsa helyett a víz után nyúlnánk.
A következő részben is a víznél maradunk, azzal foglalkozunk majd, hogy mit érdemes inni.