Ez a weboldal is sütiket használ!

Sütiket használunk a kosár és pénztár műveletek működésének biztosításához, valamint statisztikai (Google Analytics) és marketing (Google Adwords) célokra. Az adatvédelmi tájékoztatónkban megtekintheted a sütik használatának részletes leírását.

Ásványi anyag ABC 10. rész

Ásványi anyag ABC 10. rész

Amiról azt hisszük, hogy a csontok miatt fontos

Ma a kalciumról lesz szó, amiről mindenki tudja, hogy a csontjaink és a fogaink nélkülözhetetlen és legfontosabb alapanyaga. 99%-ban itt is található az a mintegy egy kiló, ami bennünk van. Na de a maradék egy százalék mire is kell? Mondhatnánk nemes egyszerűséggel azt, hogy mindenre. Ugyanis a sejteken belüli jelátvitel megkerülhetetlen eleme, az enzimek működéséhez, a sejtmembrán integritásához, az idegsejtek ingerületátviteléhez, az izomműködéshez, a véralvadáshoz, a kötőszöveti rostok rugalmasságához, és még számtalan dologhoz szükséges. A szívünk se verne nélküle.

Most sokakban felmerülhet, hogy ha ennyire fontos a kalcium, akkor oda kell figyelnünk, hogy eleget fogyasszunk belőle. Meg ugye a csontritkulás rémével is eleget riogatnak minket, és már gyerekkorunkban beleégették az agyunkba, hogy a tej élet, erő, egészség. Tehát egyből rohanjunk kalcium tablettáért, és nyúljunk a tejespohárért… Nos, ezek azok, amiket felejtsünk el! Ugyanis a kalciumhiány nem annak köszönhető, hogy kevés kalciumot fogyasztunk.

A szervezetben a kalcium anyagcsere egy dinamikus egyensúlyi folyamat, amit hormonok, vitaminok, enzimek szabályoznak. A csontok is folytonos átépülésben vannak. Nem attól lesz csontritkulásunk, hogy kevés kalciumot fogyasztottunk, hiszen idős embereknél a meszesedések és a csontritkulás nagyon szépen megférnek egymással, tehát egyszerre van hiány és többlet, hanem attól, hogy nem megfelelő helyre kerül a kalcium. Sőt, a megváltónak hitt tej még súlyosbítja is a dolgot, hiszen a benne lévő anyagok segítenek kivonni a csontokból a kalciumot, miközben meszesedést okozhatnak. Iskolás gyerekeken végzett összehasonlító elemzések, és patkánykísérletek is bizonyítják, hogy a tejfogyasztás növelésével nő a fogszuvasodás veszélye is.

Mit tegyünk hát? Első körben felejtsük el a tejtermékeket, a kalcium pezsgőtablettákat és a savlekötőket, vagy legalább legyünk tisztában a kockázatukkal, és próbáljuk kompenzálni. Az ezeken a módokon bevitt kalcium a vér kalciumion tartalmának kóros megemelkedését okozhatja, amihosszabb távon többek között vesekövekhez, vesekárosodáshoz és veseelégtelenséghez vezethet. Helyettük inkább mákolajat, szezámmagot, zabpelyhet, diót, és egyéb magvakat együnk!

Tartalomhoz tartozó címkék: egészség blog