Csíra Karácsonyra
Karácsony a születés ünnepe. Mi lehetne szebb ajándék ilyenkor, mint az élet? A csíra pedig maga a kiserkenő élet, maga az egészség. Minden egyes magból egy tele patika hajt ki frissen, amelyben szinte az összes bajunkra található gyógyír. Ráadásul finom is!
Szeretteinket érdemes a csíráztatáshoz szükséges felszereléssel meglepni. A sokféle mag között mindenki rálelhet az ízlésének megfelelőkre, hiszen a csírát nem azért esszük, mert egészséges, hanem azért, mert finom. Az egészség csak a ráadás. Így télen pedig a legidőszerűbb csíráztatni. Amikor a boltok polcain a friss idényzöldségek helyett a melegháziak és a távoli földrészek terményei sorakoznak, akkor érdemes otthon nekifogni a gazdálkodásnak. Persze piciben, hiszen egész kertünk elférhet egy tálkában, és a betakarításra hónapok helyett csak napokat kell várni.
A csíráztatás hobbinak is remek, főleg mostani rohanó világunkban. Nem időigényes, mert a magok beáztatása, vagy a csírák átöblítése csak pillanatokat vesz igénybe, mindez naponta csupán kétszer, reggel és este. A cseperedő növénykékben viszont bármikor gyönyörködhetünk.
És mit kezdjünk a csírákkal? Együk! Mindenhez. Is. Mert finom, zamatos, roppanó, magában is nagyszerű, de salátákba keverve, körethez vagy levesbe szórva, kencének elkészítve, szendvicsbe, bármibe. Van csípős kicsit és nagyon, van kesernyés, van édeskés, van semleges, van fűszeres, van pikáns, van mindenféle. Minden fogást, minden étkezést feldobhatunk velük, és közben nem csak az ízlelőbimbóink meg a hasunk miatt eszünk, hanem az egészségünkért is.